maanantai 3. lokakuuta 2011

Meri vastaa.

Mikä on sun lempi kuvauskohde?
Ihmiset, ylläri!
Miten valitset sun onnekkaat mallit ja kuinka ylipäätään sun kuvattavaks voi päästä? :)
Hah, onnekkaat! Mähän se onnekas olen, kun mulla on niin mahtavia malleja. Bongailen noita ihmisiä  vähän kaikkialta, kadulta, facebookista/irc-galleriasta ja no, niin. Osa on kavereita, osa on tuttuja aiemmista kouluista, kavereitten kavereita ja tietty niitä tuntemattomia. Kuvattavaks pääsee kysymällä, just nyt mulla on tosi paljon hommaa, ni saapi nähä miten ehin.


Ei kai tossa ylemmässä kuvassa olevat papukaijat oo oikeesti kuvassa? 
Tottakai ne on oikeesti siinä!


Tämä saattaa olla vähän henkilökohtainen kysymys, mutta miltä susta tuntuu kuvata Viviania ja tämän uutta tyttöystävää? Käsittääkseni olette hyvissä väleissä, mutta eikö ex ole aina vähän erityinen? =)
Ei miltään, Suvi on mahtava ja Vivian on mahtava. Ja ne on mahtavia yhdessäkin. Exstä ei tartte tehä mitään "juttua".


muokkaatko kuvias miten paljo ja miks sulla on noin kiva bokeh vaik vain 1.4
Käsittelen sävyjä ja ihon pieniä virheitä pois, en laske sitä suureksi muutokseksi. Välillä tehään jotain frankensteinjuttuja ja vaihan päitä, rakennan korvia ja käsiä. (Korva tuli koiralle kerran).


y u so awesome !? 
hähä, bc me so meri.


Opiskeletko jotain jossain? Kerro siitä <:
Opiskelen Pekka Halosen Akatemiassa, kolmatta vuotta, ja nyt superylläri: VALOKUVAUSTA. 
Tässähän tää menee, ympäristö on mahti, sijainti ei niin. Tänne ei pääse millään, ei oikeen kulje noita julkisiakaan. Ruoka on hyvää ja yleinen tunnelma ilonen. Kahteen vuoteen en koe oppineeni täällä mitään uutta, eksä opetti mut kuvaamaan, eikä täällä hirveesti tota tekniikkapuolta oo käyty muutenkaan.
Just nyt alko yks kurssi mistä kuvittelen saavani jotain irti. Ja taidekouluhan tämä.


Millä kameralla kuvaat? Ikäs? Mikä susta tulee isona? :)
5d mark II, oon 18, ja isona musta tulee isompi Meri. (ja toivottavasti valokuvaaja)


Mikä on sun koulutus? 
Vuoden päästä meri valmistuu kuva-artesaaniksi, valokuvaajaksi. (Kyllä, PILKKU valokuvaaja)


Mistä saat inspiraatiota kuvaamiseen? 
Kauniista ihmisistä, bokehista, väreistä, taivaista.

Mitä sanoisit neuvoksi innostuneille valokuvaajan aluille?

Kuvaa, kuvaa, kuvaa. Ja ota kaikki kritiikki vastaan, lannistumatta. Innostu kaikesta ja anna mennä.


kun sä kuvailet tyyppejä kaduilla, niin mietin et miten sä oikeen meet kysyy niiltä siitä? :D meetkö vaan et hei saanko kuvata sua vai mitä ihmettä.
Joo, kyllä mä aika usein meen vaan sillain "No moi, tää kuulostaa varmaan vähän oudolta, mut saisinko kuvata sua?" Ja mullehan on sanottu vaan kerran ei, hähä. Lähestymistapa tosin riippuu aina vähän siitä, että ketä lähestyn.

Heips! Laitoin siulle aikasemmin jo viestiä mutta faneja siulla näyttää olevan ettet kaikkiin ehi vastaammaan mutta Mie vaan sulan näille siun kuville nämä on todella hienoja! Ostin jo montaMONTA viikkoa sitte canonin 1000D kameran ja ajattelin kysäästä että voiko sillä saaha näin hienoja kuvia? jos ostaa jonkummoisen objektiivin siihe, mitä sie suosittelisit? :)
Pahoittelen suunnattomasti, että en oo vastaillu sun kommenttiin! Ja kiitän paljon kehuista.
Millä tahansa kameralla saa hienoja kuvia, jos vaan opettelee tekniikan ja on silmää. 
Mä suosittelen valovoimasia, kiinteitä linssejä (ylläri), mutta se riippuu kyllä siitä, että mitä aijot kuvata. Vaikea mennä neuvomaan, kun en yhtään tiedä. Potretteja varten tosiaan noita valovoimasia kiinteitä. 


Missäpäin Kreikkaa olit reissussa? Näin samoihin aikoihin Kreetalla ihan sinun näköisen tytön 
kamera kaulassa :)
Olin Rodoksella! Joten enpä ollut minä. 


keksitkö aina kuvausideoita / -paikkoja / millaset vaatteet/hiukset mallilla pitää olla ennen photoshootteja? vai onko kaikki aina sattumalta pukeutunu just kuviin sopivasti jne. :D
Mulla on menossa selkeesti vaihe, jossa mua ei kiinnosta viestittää mun kuvilla hirveästi mitään. Fiiliksiä ehkä, muttei mitään tiettyä ideaa, minkä vois kiteyttää sanoiks. Välillä löytyy sellasia paikkoja mihin on vaan pakko päästä kuvamaan, mut yleensä vaan lähen mallin kanssa kävelemään ja kuvataan paikoissa mitkä tulee vastaan. Vaatteet&Hiukset katellaan useimmiten yhdessä, selitän yleensä jotain "ota tälläsiä kamoja mukaan ja sit katotaan" tai et "oisko sul tällästä". Mulla on niin mahtavia malleja, että ne tosiaan tuo aina vaatteita niin paljon, että niillä selviäis muutamanki viikon. 


Miksi et kuvaa koskaan pulleita ihmisiä, vaan mallisi ovat aina mallimaisen laihoja? :D
Enpä ole edes ajatellut tätä tältä kantilta. Mä en kuvaa painon perusteella ketään, enkä ajattele, että mun pitäis kuvata nyt jotain pyöreämpää tyttöä, koska kuvasin aiemmin laihaa. Tai että nyt pitää kuvata jotain jolla on tukka alaselkään asti, kun oon nyt kuvannu kolmea lyhyt tukkasta.oletko hetero, bi vai lesbo? millä värillä värjäät aina tukkas, kun ne on niin kivan väriset? minkä ikäisenä otit tuon sun lävistyksen ylähuulessa?
Bi. Ja kiitos, mutta en  varmaan koskaan osta samaa punaisensävyä! Taisin olla 15 sillon kun otin tän.


oletko opiskellut valokuvaamista, käynyt joitain kursseja vaiko ihan itseoppinut? Itse pidän kuvaamisesta ja haluaisin kovasti oppia lisää, mutta kaiken muun ohella ei ole aikaa ja rahaa kursseille vaikka haluaisin mennä ja minulla ei oikein ole tuttuja jotka mielellään olsivat kuvattavana joten en pääse oikein harjoittelemaan vaikka ideoita olisi tuhansia! onko ideoita/neuvoja?
Aika aktiivisesti mä oon ite opiskellu, kun täällä koulussa vähän vähemmän puoleisesti sitä tekniikkaa on, ja Micko tosiaan opetti mulle paljon. Opiskele valokuvauksen perusteet, googlaa ja pyöri foorumeilla. Eti itelles joku joka voi opastaa sua, vaikka mesessä tai jossain. Ota kamera käteen ja lähde ulos. Eti itelles ne mieluisimmat kuvauskohteet ja anna mennä. 
   


Onko matias sippola paras assistentti ikinä?
Muita mahti assareita vähättelemättä, Matias on paras ikinä.


miksi innostuit valokuvauksesta?
Koska valokuvaus on supahcool.


onko sulla ollu monta kameraa ennen tätä nykyistä?
Jotain 5 pokkaria ehdin hajotta syksyllä 07, jonka jälkeen en ole rikkonut mitään. Nikon d60 oli mun ensimmäinen järkkäri. Eli eli eli, laskekaas siitä sitten.

kuvaatko koskaan eläimiä?

viviania joo. Ja meijän muita koiria.


onko sulla lisäsalama? käytätkö sitä paljon?
Ei ole, joten en käytä.

kauan oot pitäny blogia?

Jostain maaliskuussa. 


Löytyykö muuntyyppistä materiaalia, kun näitä henkilökuvia? Hienoja siis nämäkin, ei sillä!
Kiitos! Eipä oikeen, kadulla mä vähän kuvailen ja sit kesällä kuvailin niitä kukkasia sellasella raivolla, ettei tosikaan. 


neuvotko malleja, että miten heidän pitää olla jne. vai annatko tehdä mitä huvittaa?
Tottakai niitä pitää neuvoa, mut joskus löytyy jotain luonnonlahjakkuuksia, kenen kanssa ei tarvii vaihtaa sanaakaan, mutta ne ymmärtää mitä haluut. Ja ei, ne ei saa tehdä mitä niitä huvittaa, duckface, älä, edes, yritä.


Ootko ostanu kameran omilla rahoilla ja onko siulla ollut muita kameroita? 
Maksoin itse, olin 4kk puhelinmyynnissä, wohoo! Jotain vanhoja filkkoja löytyy, ja toki se kännykkäkamera.

Kun kuvaat tuntemattomia ihmisiä, kysytkö heiltä aina lupaa kuvaamiseen? Neuvotko heitä mitenkään?

Riippuu miten kuvaan. Jos mä juoksentelen kadulla kuvaamassa tilanteita, niin harvemmin meen suutelevien rakastavaisten väliin ja kysyn, että voisko pariskunta jatkaa touhujaan samalla, kun kuvaan. Muuten koitan aina kysellä. Ja koitan neuvoa samalla tavalla, kuin muitakin malleja. (Paitsi Elinaa)

Mikä on siun lempivuodenaika? 

Ennen se oli syksy, mutta nyt se on kesä ja alkusyksy. 

Mitkä asiat tekee siut iloiseksi ja mitä taas inhoat? 
Tässä joitakin! Ja loppuun vielä kehut miultakin, tosi mahtavia kuvia otat!

Lempparijuttuja: värit, naiset, kamerat, kuvaaminen, linssit, pilvet, taivaat, kahvi, meri (se iso juttu missä on vettä ja märkää ja kaloja), tatuoinnit, halit, suudelmat, ystävät, perhe, koirat, ruoka, musiikki.
V*tuttaa: vr, märät loskaiset/sateiset päivät väärinä päivinä, täys muistikortti, pimeys, kylmyys, talvi, talvi vaatetus, suvaitsemattomuus, räsäsen päivi, raamatulla päähän hakkaaminen (se on fine jos uskot, mutta mä en, lets just leave it there), turhat julkkikset, sipuli ja kasvisten paistaminen. Ja kiitos paljonpaljonpaljon!


moi! käytätkö kuinka tasapuolisesti sun linssejä? tuntuuko, että niissä on tarpeeksi eroa toisiinsa verrattuna? siis että lähinnä nuo 35 ja 50 ovat oikeasti molemmat paikallaan, eri tilanteissa?
Käytän kaikkia suurinpiirtein saman verran, kun niitä tulee roudattua mukanakin. Ja tottkai ne on molemmat paikallaan, kun ne oon ostanu ja pitäny. Hähä. 
Mitä kautta yleensä löydät ihmiset kamerasi eteen?
Netistä, kadulta. 

Millainen on hyvä kuvattava?

Omatoiminen, ideoiva, kokeileva, kaunis ja ohjeita noudattava, innostunut, uskaltava.


Lempikuvaajasi?
Lista on loputon. Sergio Mottola, Benoit Paille, Lara Jade, Robert Doisneau, Pentti Sammallahti, Ben Sasso, Erwin Olaf, Jaime Ibarra, Nirrimi Hakanson, Elena Kalis, Anton Corbjin ja sitä rataa.


Kuinka paljon kuvia yleensä yhden photoshootin aikana otat suhteessa siihen, kuinka moni niistä lopulta onnistuu? Miten saat kuvattavat rentoutumaan? Jännittääkö sua itseäsi joskus kuvata jotakuta? Käykö sulle koskaan niin, että inspiraatio on vaan ihan hukassa eikä mitään hienoa synny, vaikka malli ja puitteet olis kohillaan? Kuinka paljon suunnittelet kuvausympäristöä etukäteen?
Kuvaan yleensä aina muistikortin täyteen, noin 500 kuvaa siis, ja niistä 3-20 tulee käsiteltyä. Ja onnistuneita on toki enemmänkin. Kuvattavat saa rentoutumaan eri tavalla, toisia auttaa kehuminen, toisia aika, toisia se, että heitetään ihan levotonta juttua ja toiset rentoutuu viinalla ja kirveellä (ei oikeesti). Joskus, jos on joku tosi magee tyyppi, joka on aiemmin tehny mallin hommia, niin saattaa jännittää. Myös työkeikat pelottaa aina. Välillä käy noin, mutta sit on vaan skarpattava ja tehdä parhaansa. Ja jos kaikki on kohdallaan, ni sillon oon aina ihan superinnoissani. Toisinaan suunnittelen ja välillä kävellään vaan minne sattuu ja jäädään fiiliksen mukaan kivan näköisiin mestoihin.


hei upeita kuvia sulla! Millä kameralla kuvaat ja mitä lisä laitteita? 
5d mark II, ja lisälaitteilla meinaat varmaan linssejä ja salamoita? 35mm, 50mm, 85mm löytyy ja heijastin.
Salamoita ei ole.


mistä oot hankkinu tuon samyang 35/1.4 :)?
Verkkokaupasta kävin hakemassa samana päivänä, kun se sinne tulikin.


Minkä kokonen/millanen heijastin sulla on?
Lastoliten ylikallis 1mx1m heijastin, helppo kantaa mukana.
Meri kiittää jälleen kaikista kommenteista, lukijoista ja kysymyksistä!

10 kommenttia:

 1. Sulla on jäätävän upeita kuvia (mistä ketusta repäset aina noi värimaailmat!?!) ja mulla oliskin yksi kysymys. Teetkö kuvauskeikkoja esim. häihin? Voisin joskus olla kiinnostunut asiasta. ;)

  VastaaPoista
 2. Jotensakin hirveen kivaisa blogimerkintä. Oot todella inspiroiva! (Ja pakko sanoa vielä, että voi kyllä, Räsäsen Päivi ei ole kovinkaan mukava.)

  VastaaPoista
 3. hei oot ihana ku puhut ittestäs kolmannessa persoonassa, söpöä:D

  Ja pakko sanoo vielä, että kysyit mua ja mun kaveria kadul kuvattavaks joku vuos sitten suunnillee ja harmittaa vielkin ettei päästy leffan takii, tykkään sun kuvista niin!:)

  VastaaPoista
 4. Miksi et käytä salamaa? Eikö kuva-artesaanin tehtävissä kuitenkin valonhallinta muutenkin kuin metrisellä lastolitellä olisi suotavaa?

  VastaaPoista
 5. OH PLEASE SAY THAT I'M THE PAITSI ELINA OH PLEASE DO!!!!!!!!!!!!!!!!!! <3

  VastaaPoista
 6. Temudzin, vastakysymys sinulle: Miksi pitäisi käyttää salamaa? Terveisin kuva-artesaani, joka välttää irtosalaman käyttöä valokuvauksessa.

  VastaaPoista
 7. Sussu, osaat siis sanoa varmaksi, että työssäsi ei ole tilanteita, milloin edes alkeellisesta salamanhallinnasta ei tulisi tarpeeseen? Vastakysymys on hiukan mieletön, minusta pitäisi olla aika tarkkaan perusteltua miksi jotakin niin valokuvaukselle ominaista laitetta ei kuuluisi osata käyttää.

  Voiko mielestäsi tilauskeikan huonosti valaistussa tilassa hoitaa ilman näitä melkoisen tärkeitä apuvälineita? Näin esimerkkinä vaikkapa hääkuvaus, jossa pimeässä kirkossa joutuu ottamaan kerrasta huippulaatuisia kuvia ilman sitä lastoliteä ja sopivan valon etsimistä. Ja jotenkin tuntuu älyttömältä, että henkilö noin puuttelisella osaamisella saisi minkäänlaista työtä Suomen jo valmiiksi kapeilla markkinoilla, missä valokuvaajan on todellakin oltava se jokapaikan höylä. Ainakaan en itse edes harkitsisi ottavani töihin ihmistä, joka ei tietäisi miten hänen yksi oleellisimmista apuvälineistään toimii.

  Terveisin itseoppinut valokuvayrittäjä.

  VastaaPoista
 8. Haha meri, koulu saa taas kehuja :D Tekninen osaaminenhan on siis opetuksessa niiku ihan toissijaista....?

  ps. Temudzin, pakko kommentoida, way to go, siis niinku yrittäjä ja kaikkee! "Välttää" tarkoittaa suomen kielessä jonkin muun asian "y" suosimista asian "x" sijasta aina kun mahdollista, ei epäammattimaisuutta tai salamankäyttötaidottomuutta. Huh, en vaan kestä tollasta pätemistä. Pidä puutteellisen osaamisen arviointisi omana tietonasi kiitos, kukaan ei tykkää besserwissereistä

  t:Pipsa

  VastaaPoista